Τετάρτη 14 Ιανουαρίου 2015

Θέτοντας στόχους για την νέα χρονιά


Γράφει η Ναυσικά Βράιλα Ψυχολόγος, επιστημονική συνεργάτης της Κάλλον

Πλησιάζοντας στο τέλος της φετινής χρονιάς και κάνοντας τον απολογισμό μας, είναι πιθανό να βάζουμε στόχους για τη νέα χρονιά. Γιατί κάποιοι τα καταφέρνουν σε αυτούς τους στόχους και κάποιοι όχι; Πολλοί χάνουν το ηθικό τους όταν , χρόνο με το χρόνο , όταν κάνουν τον απολογισμό τους και σκέφτονται ότι αυτά που είχαν πει ότι θα έκαναν τα κράτησαν μόνο για λίγους μήνες ή ίσως ακόμη και για λίγες ημέρες . Γιατί συμβαίνει αυτό ; Αφού , όλοι έχουμε τις καλύτερες προθέσεις για το νέο έτος (νέο ξεκίνημα ) δεν θα μπορούσε να είναι καλύτερη συγκυρία ...
Σύμφωνα με το περιοδικό της Κλινικής Ψυχολογίας στην Αμερική περίπου το 50 % του πληθυσμού βάζει στόχους κάθε Πρωτοχρονιά . Μεταξύ των κορυφαίων στόχων είναι η απώλεια βάρους , ή άσκηση , η διακοπή του καπνίσματος , την καλύτερη διαχείριση των χρημάτων και τη μείωση του χρέους
Αυτοί οι στόχοι είναι μια μορφή της «πολιτιστικής αναβλητικότητας , " μια προσπάθεια να ανακαλύψουμε εκ νέου τις δυνατότητες μας (Timothy Pychyl καθηγητής Ψυχολογίας). Οι άνθρωποι βάζουν αυτούς τους στόχους σε μια προσπάθεια να παροτρύνουν τους εαυτούς τους . Συχνά δεν είναι έτοιμοι να αλλάξουν τις συνήθειές τους , ιδιαίτερα τις κακές συνήθειες , και σε αυτό οφείλεται το υψηλό ποσοστό αποτυχίας . . Ο Peter Herman καθηγητής ψυχολογίας αναφέρει ότι υπάρχει και το« σύνδρομο ψευδής ελπίδας , " που σημαίνει ότι οι στόχοι είναι τελείως μη ρεαλιστικοί και τοποθετούνται στο πρίσμα μιας εξωτερικής κατάστασης κι όχι τόσο συνειδητά ότι το άτομο χρειάζεται να προσπαθήσει. Η αρχή αυτή αντικατοπτρίζει την ανάγκη για θετικές επιβεβαιώσεις . Όταν όμως κάνουμε θετικές επιβεβαιώσεις για τον εαυτό μας όπου δεν πιστεύουμε πραγματικά , οι θετικές επιβεβαιώσεις , όχι μόνο δεν λειτουργούν , μπορεί να είναι επιζήμιες για την αυτοπεποίθηση μας . Η άλλη πτυχή των αποτυχημένων στόχων έγκειται στην σχέση αιτίου και αποτελέσματος . Μπορεί να νομίζετε ότι αν χάσετε βάρος , ή να μειώσετε τα χρέη σας , ή να γυμνάζεστε περισσότερο , ολόκληρη η ζωή σας θα αλλάξει , και όταν αυτό δεν συμβαίνει , αποθαρρύνεστε και στη συνέχεια επανέρχεστε στις παλιές συμπεριφορές. Έχουμε τοποθετήσει ένα τεράστιο ποσό πίεσης στους εαυτούς μας . Ιδιαίτερα το στρες αυξάνεται κατά την τελευταία εβδομάδα του Δεκεμβρίου και την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου, σκεφτόμενοι τι χρειάζεται να αλλάξει..Τι πρόκειται να γίνει διαφορετικά φέτος ; " Και η έμφαση είναι στο " τι " και όχι στο " πώς ". Όταν ανησυχούμε περισσότερο για την επίτευξη του στόχου που έχουμε ορίσει από ό, τι από το τρόπο ή τις λεπτομέρειες που θα χρειαστεί να προσέξουμε για  να μπορέσει να επιτευχθεί , είναι πολύ πιθανό να αποτύχουμε! Σύμφωνα με μελέτες λειτουργίας του εγκεφάλου και μελέτες στην αποτελεσματικότητα της ψυχοθεραπείας. Η συνήθης συμπεριφορά που έχει δημιουργηθεί από τα πρότυπα σκέψης που δημιουργούν νευρικές οδούς και μνήμες , αποτελούν την προεπιλεγμένη βάση για τη συμπεριφορά σας όταν είστε αντιμέτωποι με μια επιλογή ή απόφαση . Προσπαθώντας να αλλάξετε αυτή την προεπιλογή σκέψης από " μην προσπαθείς να το κάνει», στην πραγματικότητα το ενισχύει μόνο . Η αλλαγή απαιτεί τη δημιουργία νέων νευρικών οδών από το νέο τρόπο σκέψης . Έτσι , αν πρόκειται να βάλεις στόχους για το νέο έτος Ας επικεντρωθούμε στο πώς , αυτό το έτος , μπορείς να θέσεις ένα στόχο-επίτευγμα και να το καταφέρεις ! 

Κανόνες για το πώς να φτάσεις στους στόχους σου αυτή τη χρονιά! 1. Εστίαση σε ένα στόχο αντί για πολλούς που μπορεί να σε μπερδέψουν αρκετά 2. Θέσε ρεαλιστικούς , συγκεκριμένους στόχους . Που πραγματικά να θέλεις. Η απώλεια βάρους δεν είναι ένας συγκεκριμένος στόχο . Χάνοντας 10 κιλά σε 90 ημέρες είναι. 3. Μην περιμένεις μέχρι την παραμονή της Πρωτοχρονιάς για να αποφασίσεις τι στόχους θα βάλεις. Θέλει χρόνο να σκεφτείς καθαρά 4. Κάνε μικρά βήματα . Πολλοί άνθρωποι σταματούν γιατί ο στόχος είναι πολύ μεγάλος και απαιτείται πολύ μεγάλη αλλαγή που δύσκολα γίνονται όλα με τη μία 5. Όρισε κάποιον φίλο για να δώσεις το λόγο σου ή ανακοινώστε το , θα σε βοηθήσει τηρήσεις το στόχο που έθεσες. 7. Ορίστε μια τελετή/γιορτή για την αρχή της δέσμευσης , θα το κάνει πιο ρελιστικό και ιδιαίτερο για σένα. 8. Γιόρτασε την επιτυχία σου κατά τη πρόοδο σου με μικρές επιβραβεύσεις για να παίρνεις τη δύναμη να συνεχίσεις. 9. Συγκεντρώσου στο στόχο αποκτώντας νέες συμπεριφορές και πρότυπα σκέψης . 

Θα πρέπει να δημιουργήσεις νέο μονοπάτι νευρικών οδών στον εγκέφαλό σου για να αλλάξεις τις παλιές συνήθειες…(θέλει χρόνο και επιμονή) 10. Δώσε έμφαση στο παρόν . Ποιο είναι το ένα πράγμα που μπορείς να κάνεις σήμερα , τώρα , προς το στόχο σου ; 11.Δοκιμάσε να οραματιστείς τον εαυτό σου έχοντας επιτύχει το στόχο σου . Πώς αισθάνεσαι ; Πώς σου φαίνεται ; Όπου και αν είσαι , τι κάνεις ; Με την οπτικοποίηση εαυτό σας στη θέση που επιθυμείτε , μπορείτε να ενισχύσει την πίστη σας ότι μπορείτε να το κάνετε και να ενισχύσει τα κίνητρα σας .
Και τέλος, μην παίρνεις τον εαυτό σου τόσο στα σοβαρά . Καλή διασκέδαση και να είσαι επιεικής με τον εαυτό σου εάν παρασπονδήσεις ! Αλλά μην αφήσεις τη παρασπονδία ή το λάθος να σε κρατήσει πίσω από το να δουλέψεις για την επίτευξη του στόχου σου.


Καλή επιτυχία!!
Ναυσικά Βράιλα , MSc. Εργασιακή Ψυχολόγος-Οικογενειακή Σύμβουλος-Σύμβουλος Σχέσεων

Τηλ.694 70 97 711 n.vraila@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου